Τα τελευταία χρόνια λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής ο οποίος έχει γίνει τεχνολογο-κεντρικός εξαιτίας της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας, τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πλέον σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων.
"Η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει καταστεί όχι μόνο σημαντική, αλλά και απολύτως επείγουσσα" αναφέρει ο Achim Steiner.
Στην ταινία κινουμένων σχεδίων Wall-E, ένα χαριτωμένο ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να καθαρίσει τα σκουπίδια που καλύπτουν τον εγκαταλελειμένο από κατοίκους πλανήτη Γη. Για άλλη μια φορά, έρχεται μία ταινία μυθοπλασίας να προβλέψει τις εν δυνάμει πραγματικότητες. Σήμερα, οι αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Αναμφισβήτητα στην πρόοδο της τεχνολογίας οδήγησαν πολλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας, όπως η αύξηση του επιπέδου άνεσης και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών παραγωγής και των καθημερινών εργασιών.
Ωστόσο, το σχεδόν εχθρικό απέναντι στη φύση αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου αντικατοπτρίζεται σε μια έκθεση για την αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.
Σήμερα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν βαρέα μέταλλα και ανθεκτικές τοξικές χημικές ουσίες που δεν αποδομούνται εύκολα στο περιβάλλον. Κάποιες από αυτές είναι: μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο και βηρύλλιο. Δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί με τη χρήση των παραπάνω ουσιών δεν μπορούν να ανακυκλωθούν κατά τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή.
Το αίτιο
Η κατασκευή των ηλεκτρονικών προϊόντων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των νέων οικονομικών και αναπτυξιακών-ανταγωνιστικών πλάνων των εταιριών, που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των συσκευών. Αυτή η αντικατάσταση δημιουργεί μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που απαιτούν διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τα υπόλοιπα
σκουπίδια επειδή περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον.
Τοξικότητα
Για την παραγωγή των ηλεκτρονικών συσκευών συνήθως χρησιμοποιούνται ενώσεις όπως το χρώμιο (το οποίο είναι μέρος του μετάλλου που τις καλύπτει) και είναι καρκινογόνο, κάδμιο (βρέθηκαν σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι επαφές και οι συνδέσεις...) που επηρεάζει τα νεφρά και το οστά, υδράργυρος (που χρησιμοποιείται στο σύστημα φωτισμού του μόνιτορ επίπεδης οθόνης) και προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, μολύβδου (στις οθόνες του καθοδικού σωλήνα και κολλήσεις) και προκαλεί διανοητική αναπηρία, βλάβες στο νευρικό κυκλοφορικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, επιβραδυντικά φλόγας (χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα και πλαστικά καλύμματα) που είναι
νευροτοξικά και να βλάπτουν την μάθηση και τη μνήμη.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι ουκ ολίγα και διόλου ευκαταφρόνητα για να μην πω ανησυχητικά! Οι ηλεκτρονικές συσκευές:
1) Εκπέμπουν τοξίνες όταν καίγονται καταχρηστικά για να αντληθεί ο χαλκός και ο χρυσός. 2) Ένα σωλήνας φθορισμού εξαιτίας της περιεκτικότητας σε υδράργυρο και φωσφόρου μπορεί να μολύνει 16.000 λίτρα νερού!Το περιβάλλον και οι κίνδυνοι για την υγεία από αύξηση του αριθμού των e-αποβλήτων σε όλο τον κόσμο είναι επιβαρυμένο αλλά ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές λαμβάνουν και τα απόβλητα των αναπτυγμένων χωρών.
3) Μία μπαταρία καδμίου νικελίου, που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να μολύνει 50.000 λίτρα νερού και να επηρεάσει έως και 10 κυβικά μέτρα χώματος.
4) Η τηλεόραση μπορεί να μολύνει 80.000 λίτρα νερού εξαιτίας του μολύβδου στο γυαλί και της οθόνης φωσφόρου.
5) Σε ένα ψυγείο ή κλιματιστικό βρίσκονται αέρια CFC που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και περιέχονται τόσο στο ψυκτικό αέριο, όπως και στον αφρό πολυουρεθάνης.
Τα απόβλητα συσσωρεύονται στον πλανήτη σε ποσοστό 40 / 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων...
(Το παραπάνω άρθρο στην αρχική του μορφή μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα www.infoban.com
No comments:
Post a Comment