Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και η προσφυγή της Greenpeace
Τα τελευταία χρόνια πολλά λέγονται για τη γενετική και τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στο θέμα της υγείας. Τα προβλήματα προκύπτουν, όταν η επιστήμη δεν υπολογίζει τις απώλειες και δεν έχει ηθική βάση. Ένα ακόμη πρόβλημα, μετά τις εκτρώσεις, τα "παιδιά του σωλήνα" κατά την διαδικασία και αφού γονιμοποιηθούν ωάρια, στη συνέχεια καταστρέφονται (θανατώνονται έμβρυα), κατόπιν επιλογής συγκεκριμένων, στη συνέχεια ήρθε το θέμα με τις κλωνοποιήσεις (εξίσου τεράστιας σημασίας ηθικό ζήτημα, αφού γίνονται πειράματα σε ανθρώπους και μάλιστα έμβρυα αδύναμα να υποστηρίξουν το δικαίωμα της ζωής), έρχονται τώρα με τα βλαστοκύτταρα να νομιμοποιήσουν την θανάτωση κατ' εμέ των εμβρύων. Φυσικά όποιος δεν παραδέχεται ζωή και θάνατο, αλλά μόνο επιστήμη, τη διαφορά ίσως να μην την αντιληφθεί. Η προσωπική μου γνώμη όμως είναι ότι τα έμβρυα, αυτά που από ωάρια γίνονται δηλαδή άτομα αναπτυσσόμενα και διαφορετικά, πρέπει να τα υπερασπιστούμε ως την πιο αδύναμη μορφή ανθρώπινης υπόστασης. Αν και οι έρευνες των επιστημόνων είναι όπως πάντα σε πρώτο στάδιο, όπως πάντα όταν γίνονται πειράματα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα έμβρυα πρέπει να θανατώνονται σαν να ήταν πειραματόζωα.
Προς το παρόν η Greenpeace κατά το παρελθόν έχει προσφύγει στα δικαστήρια (1999), όταν για πρώτη φορά προσπάθησαν να κατοχυρώσουν την όλη διαδικασία και τα δικαιώματα από την εκμετάλλευση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Τότε
Συγκεκριμένα,
"Πριν από περίπου δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Υβ Μποτ εισηγήθηκε την απαγόρευση για ηθικούς λόγους όλων των πατεντών που αφορούν τεχνολογίες οι οποίες συνδέονται με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε στην εισήγησή του πως με δεδομένο ότι για τη λήψη των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων απαιτείται η καταστροφή εμβρύων, παραβιάζεται ευρωπαϊκή οδηγία του 1998 σχετικά με τις ευρεσιτεχνίες η οποία ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση ανθρώπινων εμβρύων για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς (…).
Πηγή πληροφοριών: Βήμα