Friday, September 21, 2007
Νεκρά πουλιά στην ξεραμένη λίμνη Κορώνεια...
Ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό και κονδύλια στερούν από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να προστατεύσει τη λίμνη Κορώνεια, δήλωσε την Τετάρτη ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, έπειτα από συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου.
«Δεν μπορεί να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στη Νομαρχία. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μάλιστα επιστημονικού. Γίνονται έλεγχοι αλλά όχι όσο τακτικοί θα θέλαμε γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια» υποστήριξε.
«Από την προηγούμενη Πέμπτη που εντοπίστηκαν τα πρώτα νεκρά πουλιά, κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες διευθύνσεις της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συλλεχθούν και να σταλούν σε αρμόδια εργαστήρια για την εξακρίβωση των αιτίων των θανάτων αυτών» είπε. «Πήραμε την απάντηση των εργαστηρίων του ΑΠΘ ότι υπάρχει κοκτέιλ γνωστών τοξικών κυανοβακτηριδίων και άλλων μικροοργανισμών(...)».
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΝΟ, σε συνεργασία με την Αγροφυλακή και την Αστυνομία εντείνονται οι απαγορεύσεις για το κυνήγι, για την άρδευση των παρακείμενων χωραφιών, για την προσέγγιση κοπαδιών και κατοίκων της περιοχής, ενώ σύμφωνα με το νομάρχη πρόκειται να ενταθούν οι έλεγχοι στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να αποφεύγεται η απόρριψη λυμάτων στη λίμνη.
Ο κ. Ψωμιάδης έκανε ειδική αναφορά στο «μάστερ πλαν» για τη σωτηρία της λίμνης και τόνισε ότι από την πλευρά της η Νομαρχία έχει προχωρήσει το έργο(...). Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τα έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο τα έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων, προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης.
in.gr
Χρηματοδότηση
Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν ακόμη και μετά την αποδοχή από την Ε.Ε. για χρηματοδότηση των έργων για τη λίμνη Κορώνεια και τις ευχάριστες δηλώσεις του νομάρχη μας ο οποίος στις αρχές του έτους (σύμφωνα πάντα με το in.gr) παρουσίασε αναλυτικά τον ολοκληρωμένο φάκελο για τη σωτηρία της λίμνης, καθώς και τα επιμέρους έργα.
Συγκεκριμένα άρθρο του γνωστού πόρταλ αναφέρει χαρακτηριστικά "ο συνολικό ποσό χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της λίμνης ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ." Ποσό μεγαλύτερο από όσο αναμενόταν αφού τον προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις 20/7/2005 το site αναφέρει: "Το αναθεωρημένο master plan για την προστασία της λίμνης Κορώνειας καταθέτει την επόμενη εβδομάδα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας πόρους ύψους 30 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, για την κατασκευή των έργων που προβλέπονται από το σχέδιο.
"Με τα προγραμματισμένα έργα, η λίμνη αναμένεται να καταλαμβάνει συνολική έκταση 39.017 στρεμμάτων, από τα 34.389 στρέμματα στα οποία έχει συρρικνωθεί σήμερα, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεων υλοποίησης, εκτιμάται ότι με την πάροδο δέκα ετών θα αποκατασταθεί το οικοσύστημα της λίμνης".
Ορυκτά δίνουν πιθανότητες αναστροφής
Ο ζεόλιθος, ένα ορυκτό που υπάρχει στην Ελλάδα σε μεγάλα αποθέματα εξαιρετικής ποιότητας, θα μπορούσε να ξαναδώσει ζωή στη λίμνη Κορώνεια, εκτιμά καθηγητής Γεωλογίας στη Θεσσαλονίκη. Ο ζεόλιθος θα μπορούσε να επαναφέρει στο φυσιολογικό την οξύτητα του νερού της λίμνης, η οποία είναι πλέον έντονα αλκαλική.
Ο Ανέστης Φιλιππίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωολογίας του ΑΠΘ πειραματίστηκε με δείγματα νερού από τη λίμνη, στα οποία το pH κυμαινόταν από 9,5 έως 10,5 -το pH του καθαρού νερού είναι 7,0. Με την προσθήκη ζεόλιθου, το pH έγινε ουδέτερο μέσε σε δέκα λεπτά, ανέφερε ο καθηγητής σε σεμινάριο με ειδικό θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού - υγιεινή πόσιμου νερού».
Ο ζεόλιθος, εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, έχει και άλλες επιθυμητές ιδιότητες: δεσμεύει τοξικές ουσίες, βελτιώνει τη διαύγεια του νερού, βοηθά στον εμπλουτισμό του με οξυγόνο το νερό και περιορίζει την ανάπτυξη φυτοπλαγκτού και φυκιών. Τα φύκια αναπτύσσονται υπερβολικά στην Κορώνεια λόγω ευτροφισμού από την εισροή λιπασμάτων. Το ορυκτό, σύμφωνα με τον ερευνητή, έχει επίσης μυκητοκτόνο δράση, όπως έχουν δείξει έρευνες σε κοτόπουλα, αγελάδες και χοίρους.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 20.000 τόνοι ζεόλιθου ως εδαφοβελτιωτικού για γεωργική χρήση.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment