Tuesday, July 24, 2007
Χάνονται οι παγετώνες του Θιβέτ
Τα τελευταία χρόνια οιεπιστήμονες παρατηρούν τις δραματικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, τις καταγράφουν, τις κοινοποιούν δημοσιεύοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να λάβουμε τα μέτρα προστασίας του. Δυστυχώς όμως οι αλλαγές απ' ότι φαίνεται είναι τέτοιας διάστασης σε ολόκληρο τον πλανήτη ώστε οποιαδήποτε αισιόδοξη σκέψη να μοιάζει εντελώς άκαιρη. Στην πραγματικότητα ο πλανήτης καταστρέφεται σιγά-σιγά. Αλλάζει και αλλάζει προς το χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Δεν υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις.
Κι ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν βρεθεί τρόποι να βοηθήσουμε ώστε οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας να είναι περιορισμένες, παρόλα αυτά δεν την χρησιμοποιούμε, δεν την εφαρμόζουμε, λόγω της αδιαφορίας μας ή λόγω συμφερόντων.
Η μεγαλύτερη στον κόσμο πειραματική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Δανία
Εγκαινιάστηκε στη Δανία η μεγαλύτερη στον κόσμο πειραματική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα για την επίδειξη και επικύρωση της νέας τεχνολογίας που αφορά στην δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η πειραματική αυτή μονάδα που βρίσκεται στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Elsam πλησίον του Esbjerg, είναι το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος πλαισίου της ΕΕ. Η τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα και της αποθήκευσής του δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ του σημερινού ενεργειακού μας συστήματος που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και ενός νέου συστήματος με σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η πειραματική μονάδα αποτελεί σημαντικό μέρος της έρευνας η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, στη μεγαλύτερη δημόσια αποδοχή της τεχνολογίας και στην επίτευξη σημαντικής μείωσης του σχετικού κόστους.
Σχολιάζοντας τα εγκαίνια, ο κ. Janez Potocnik, επίτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή επιστήμη και έρευνα είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειώσει στο μέλλον το διοξείδιο του άνθρακα. Η σημερινή πολιτική στο χώρο της έρευνας θα αποτελεί την ενεργειακή πολιτική του αύριο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι σημαντική η συμβολή των προγραμμάτων, όπως το CASTOR. Με την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεσοπρόθεσμα, δεδομένου ότι κατευθυνόμαστε στην ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων και απαλλαγμένων από άνθρακα πηγών ενέργειας».
Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές CO2. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές σύμφωνα με τις οποίες τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να παρέχουν περίπου το 85% της ενέργειας στο εγγύς μέλλον, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν αυτές οι μειώσεις μέσω της στροφής προς άλλες μορφές ενέργειας, όπως τις ανανεώσιμες (ηλιακή, άνεμος, κύματα, βιομάζα) ή την πυρηνική. Επομένως, η τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα μπορεί να συμβάλει τώρα στη μείωση των εκπομπών, ενώ εν τω μεταξύ κινούμαστε προς μια ενεργειακή οικονομία σχεδόν πλήρως απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί τέλειο συμπλήρωμα της βασιζόμενης στο υδρογόνο στρατηγικής δεδομένου ότι μπορεί να παράγει υδρογόνο απαλλαγμένο από CO2, από τα καύσιμα.
Η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα γίνεται με τη δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και έπειτα, με την υπόγεια αποθήκευσή τους, έτσι ώστε να μην αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα προκαλώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η δέσμευση και αποθήκευση εφαρμόζονται καλύτερα στις μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και στα διυλιστήρια πετρελαίου. Το σχέδιο CASTOR, που χρηματοδοτείται από το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, παρουσιάζει την πρώτη πειραματική μονάδα για την πρακτική δοκιμή των εν λόγω τεχνολογιών. Αναμένεται ότι αυτό το πρόγραμμα επίδειξης θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να βελτιώσουν τις τεχνολογικές διαδικασίες που αφορούν στη δέσμευση του άνθρακα, θα προσφέρει ένα μέσο για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας από το κοινό και θα παγιώσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στον επιστημονικό αυτό τομέα.
Αν και η μονάδα στο Elsam θα είναι η πρώτη πειραματική μονάδα, η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα αποτελούν μια μακροπρόθεσμη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τον τομέα, συνολικά. Τον περασμένο Δεκέμβριο δρομολογήθηκε η Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με μηδενικές εκπομπές, που συγκεντρώνει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, από το σύνολο του βιομηχανικού κλάδου και συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ομάδων, με στόχο τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου έρευνας.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης συνεργασία με διεθνείς εταίρους, κάτι που αποδεικνύεται με την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τεχνολογία μονάδων παραγωγής ενέργειας με σχεδόν μηδενικές εκπομπές.
(23-03-2006)
Και άλλοι αιώνιοι πάγοι λιώνουν για πάντα
Οι παγετώνες του Θιβέτ και του Σιντζιάν -που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλους τους παγετώνες του κόσμου και απ’ αυτούς πηγάζουν οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Ασίας- έχουν λιώσει κατά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες σε ανησυχητικό ποσοστό, που φτάνει το 17%, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily.
Το λιώσιμο των παγετώνων, το οποίο προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, απειλεί σοβαρά την επιβίωση μεγάλων ποταμών, μεταξύ των οποίων ο Γιανγκτσέ, ο Μεκόνγκ, ο Κίτρινος, ο Ινδός και ο Γάγγης, που πηγάζουν από τους παγετώνες.
"Η συρρίκνωση των παγετώνων επιταχύνθηκε τις περασμένες δεκαετίες", δήλωσε ο Λιου Σιγίν, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. "Ενώ μπορεί τώρα να υπάρχει περισσότερο νερό στους ποταμούς επειδή οι παγετώνες λιώνουν περισσότερο, μακροπρόθεσμα το νερό από τους παγετώνες θα μειωθεί και θα ακολουθήσουν ξηρασίες".
Τα ευρήματα προέρχονται από μια συνεχιζόμενη έρευνα του Ινστιτούτου της Ακαδημίας για τις Ψυχρές και Άνυδρες Περιφέρειες που έχει την έδρα του στο Λανζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού. Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας και έχει καλύψει περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 40% των παγετώνων της χώρας.
Περίπου το 4,2% των παγετώνων έχει εξαφανιστεί από την προηγούμενη επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1956 και του 1980, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πηγή: http://nature.ert.gr/nature_details.asp?id=329576
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment