Saturday, December 13, 2008

Το εξασθενές χλώριο απειλή για ανθρώπους και περιβάλλον


Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το πόσιμο νερό των Οινοφύτων είναι «εμπλουτισμένο» με εξασθενές χρώμιο, μια ουσία τόσο επικίνδυνη για τον άνθρωπο που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θεσπίσει όρια ασφαλείας. Ο υδροφόρος ορίζοντας των Οινοφύτων καθώς και άλλων περιοχών γύρω από τον ποταμό Ασωπό έχουν μολυνθεί από τις βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους εκεί σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα του '69 που επιτρέπει την απόρριψή τους στο συγκεκριμένο ποταμό, αφού έχει χαρακτηριστεί "αποδέκτης επεξεργασμένων λυμάτων".

"Πλέον, το νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις όλης αυτής της περιοχής, δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ήτοι ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο και πλύσιμο ρούχων, ούτε καν για πότισμα. Για όποιον έχει δει την ταινία Erin Brockovich με την Julia Roberts, που αφορά σε μία παρόμοια κατάσταση, με την ίδια καρκινογόνα ουσία, οι συγκεντρώσεις που μετριούνται στο νερό της περιοχής του Ασωπού είναι 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες) φορές υψηλότερες!", γράφει στο blog της η δημοτική πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα.

Συγκεκριμένα το blog αναφέρει "Για όποιον έχει δει την ταινία Erin Brockovich με την Julia Roberts, που αφορά σε μία παρόμοια κατάσταση, με την ίδια καρκινογόνα ουσία, οι συγκεντρώσεις που μετριούνται στο νερό της περιοχής του Ασωπού είναι 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες) φορές υψηλότερες! (...) Οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα από 6%, ανέβηκαν στο 32% μέσα σε 18 μόλις χρόνια. Πρόσφατα, μετά από τρεις αναβολές και έξι χρόνια καθυστέρηση, έγινε μια δίκη. Από τους 18 κατηγορούμενους, οι 10 απαλλάχτηκαν λόγω λάθους καταγραφής στοιχείων! Από αυτούς που καταδικάστηκαν, η μεγαλύτερη ποινή ήταν πρόστιμο 5000 ευρώ. Πως αντιδράς σε κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι όταν η ποινή για την καταδίκη τους σε θάνατο αποτιμάται μόλις σε 5000 ευρώ; Τι κάνεις όταν σε ολόκληρο νομό Βοιωτίας υπάρχει μόνο ένας (1) επιθεωρητής Περιβάλλοντος; Τι κάνεις όταν οι αρμόδιοι, γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά εσκεμμένα δεν μετρούν τα βαρέα μέταλλα στις σπάνιες μετρήσεις που διενεργούν; Τι κάνεις όταν οι βιομηχανίες ανοίγουν γεωτρήσεις και χύνουν μέσα τους -κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα- τα απόβλητά τους; Και όταν έχουν πάρει λεφτά για βιολογικούς καθαρισμούς που δεν τους λειτουργούν; "
Στο συγκεκριμένο blog έχει αναρτηθεί link προς την ηλεκτρονική σελίδα διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του ποταμού Ασωπού. (http://stasivyronaecology.blogspot.com/2007/11/sos.html)

Το εξασθενές χρώμιο και η επικινδυνότητά του

Το εξασθενές χρώμιο είναι μία ένωση που παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση φυσικών καυσίμων, αποτέφρωση αποβλήτων και η κατασκευή χάλυβα. Το χρώμιο και οι ουσίες του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές βλάβες. Η εκτεταμένη έκθεση μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, τους νεφρούς, το συκώτι, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τα αγέννητα βρέφη.
Εισπνοή του εξασθενές χρωμίου φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Η βραχυχρόνια έκθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και δύσπνοια, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει άλλες αναπνευστικές επιπτώσεις όπως βλάβες στη όσφρηση, βρογχίτιδα και πνευμονία. Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογενές για τον άνθρωπο και η έκθεση σε αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Μερικές ενώσεις του χρωμίου είναι τοξικές και καρκινογενείς σε συγκεκριμένα είδη άγριας ζωής. Σε μερικά υδρόβια είδη το χρώμιο βιο-συσσωρεύεται, αν και φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει στα ψάρια. Οι ουσίες του εξασθενές χρωμίου είναι πιο τοξικές και απορροφούνται πιο εύκολα από τα βιολογικά συστήματα απ’ ότι οι ενώσεις του τρισθενές χρωμίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μόλυνση του Ασωπού
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/08/2007_238134