Thursday, April 10, 2008
Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει στην Αθήνα, στις 17-18 Απριλίου 2008, το διεθνές συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" (Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος).
Το συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" θα συγκεντρώσει δεκάδες ερευνητές, ειδικούς, εκπροσώπους της διοίκησης, τοπικών αυτοδιοικήσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών -από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σκοπός του συνεδρίου και να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο για να παρουσιασθούν και να συζητηθούν –σε υψηλό επίπεδο– τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δομημένο περιβάλλον στα αστικά κέντρα και οι σχετικές πολιτικές που προτείνονται ή και εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει:
Ομιλίες για την αστική βιωσιμότητα.
Παρουσιάσεις μελετών, προγραμμάτων και μεθοδολογικών εργαλείων για τον αειφόρο σχεδιασμό των πόλεων, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση.
Ιδρυτική συνάντηση του νέου διεθνούς, Ευρω-Μεσογειακού δικτύου «Med Eco-Quartiers» με τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης, ερευνητικών ινστιτούτων και ΜΚΟ.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του συνεδριακού χώρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πόλη και Περιβάλλον» που δημιούργησαν σπουδαστές του εκπαιδευτικού ομίλου AKTO – Art & Design
Tuesday, April 8, 2008
Η ανθρώπινη σκληρότητα στο κυνήγι της φώκιας
Στις 28 Μαρτίου όπου χιλιάδες ψαράδες-κυνηγοί ξεκίνησαν το κυνήγι φώκιας στις καναδικές ακτές. Περίπου 275.000 φώκιες, κυρίως μωρά, θα δολοφονηθούν με ρόπαλα ή σφαίρες.
Σύμφωνα με το site Νεφελοκοκκυγία όπου αναφέρονται λεπτομέρειες για το κυνήγι της φώκιας "Το κυνήγι φώκιας γίνεται στους επιπλέοντες πάγους από την ανατολική ακτή του Καναδά. Είναι μια εκτός εποχής δραστηριότητα στην οποία κυβερνητικές εκτιμήσεις καταγράφουν τουλάχιστον 4.000 ψαράδες να συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι κάθε χρόνο.
Οι καναδικοί νόμοι για το κυνήγι θαλασσίων θηλαστικών ορίζουν ότι κυνηγοί μπορούν να σκοτώσουν τις φώκιες με ξύλινα ρόπαλα (hakapiks, μεγάλα ρόπαλα) και πυροβόλα όπλα.
Επειδή οι κυνηγοί πυροβολούν τις φώκιες από την κινούμενη βάρκα στην οποία στέκονται, τα κουτάβια είναι συχνά μόνο βαριά πληγωμένα. Επειδή εξάλλου οι κύριες βιοτεχνίες επεξεργασίας δερμάτων φώκιας στον Καναδά αφαιρούν $2 από την τιμή που καταβάλλουν για τα δέρματα για κάθε τρύπα σφαίρας, οι κυνηγοί βασανίζουν τις φώκιες κτυπώντας τες περισσότερο από μία φορά. Κατά συνέπεια, οι βαριά πληγωμένες φώκιες αφήνονται συχνά να υποφέρουν αργοπεθαίνοντας στη βάρκα ή γλιστρούν κάτω από την επιφάνεια του ύδατος από όπου και δεν ανακτούνται ποτέ.
Το 2001, μια έκθεση από μια ανεξάρτητη ομάδα των κτηνιάτρων που μελέτησαν το κυνήγι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικοί κανονισμοί σχετικά με την ανθρωπιστική δολοφονία ούτε γίνονται σεβαστοί αλλά ούτε επιβάλλονταν. Σοκαρισμένοι οι κτηνίατροι διαπίστωσαν ότι στο 42% των περιπτώσεων που μελέτησαν, οι φώκιες είχαν πιθανώς γδαρθεί ζωντανές, διατηρώντας τις αισθήσεις τους.
Διαμαρτυρίες
Σύμφωνα με το oikologos.gr "η αυξανόμενη βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει το κυνήγι της φώκιας έχει προκαλέσει και την αύξηση των φωνών διαμαρτυρίας από όλον τον κόσμο. Πριν χρόνια, οι οργανωμένες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων κατάφεραν να πετύχουν την απαγόρευση του κυνηγιού των νεογνών, τα οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή καθώς οι νεαρές φώκιες διαθέτουν μία πολύ όμορφη λευκή γούνα.
Θυμίζουμε τις εικόνες των ακτιβιστών που εφοδιασμένοι με ειδικά σπρέι έβαφαν τις γούνες των νεογνών για να τις καταστρέψουν και να μη γίνουν θύματα των κυνηγών.
Ειδικότερα στο Blog της Rebecca Aldworth η οποία παρακολουθούσε για 9 χρόνια το κυνήγι της φώκιας και τη μαζική δολοφονία των μωρών τους στον Καναδά, η ίδια γράφει: "Αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του St. Lawrence οι νεαρές φώκιες πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Και το κυνήγι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τα μωρά πρέπει να παραμείνουν στον πάγο μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να κολυμπούν, αλλά το φαινόμενο του θερμοκηπίου καταστρέφει το οικοσύστημά τους. Φέτος ο πάγος ήρθε αργά και είναι πολύ λεπτός. Οι καταιγίδες του χειμώνα έσπασαν τον πάγο, και οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν 260.000 νεογέννητες φώκιες στον Ατλαντικό ωκεανό. Τα μωρά δεν είναι ακόμη δυνατά και δεν μπορούν να κολυμπήσουν, οπότε πνίγονται.
...
Η τραγωδία συνεχίζεται στον Κόλπο St. Lawrence. Σήμερα πετάξαμε πάνω από την περιοχή που η Καναδική κυβέρνηση μας είπε πως θα βρούμε τα μωρά. Αντί για 260.000 μωρά ωστόσο, εμείς είδαμε μόνο ένα. Ένα μωρό φώκια, ακόμη καλυμμένο με την άσπρη γούνα του, να προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί πάνω σε ένα λεπτό κομμάτι πάγου, περικυκλωμένο από νερό. Στον απέραντο ωκεανό, αυτό το μωρό έδειχνε τόσο μικρό, και μόνο, τελείως αβοήθητο. Δίπλα στο ελικόπτερο ήταν η Gitte Seeberg, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να είναι μάρτυρας σε αυτή τη τραγωδία όπου το κυνήγι της φώκιας υποτίθεται πως αρχίζει σε λίγες ημέρες από τώρα. Όπως κι εγώ, σοκαρίστηκε από την κατάσταση του πάγου και από το γεγονός πως τόσα μικρά έχουν ήδη πεθάνει.
Δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω πως οι ηγέτες του Καναδά επιτρέπουν τη σφαγή των μικρών για τη γούνα τους, τη στιγμή που ήδη έχουν πληγεί ως πληθυσμός λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και παίρνω κουράγιο γνωρίζοντας πως άλλοι ηγέτες στην Ευρώπη κάνουν βήματα για να κλείσει αυτή η αγορά. Για πρώτη φορά το τέλος του κυνηγιού φαίνεται στον ορίζοντα."
Friday, April 4, 2008
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο έκανε την εμφάνισή του το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο εμφανίστηκε το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος, λίγους μήνες μετά το συναγερμό που είχε σημάνει στα Δωδεκάνησα, όταν οι τράτες ψάρεψαν το μικρό αλλά εξαιρετικά τοξικό ψάρι μαζί με τα συνήθη αλιεύματά τους.
To ψάρι αυτό μπορεί να είναι πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο, λόγω της τοξίνης τετραδοτοξίνη ΤΙΧ που περιέχει.
Την πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του το ψάρι, οι ψαράδες είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν φωτογραφίες με λαγοκέφαλους στις κασέλες με τα ψάρια, ώστε να τους αναγνωρίζουν οι αγοραστές.
Subscribe to:
Posts (Atom)