Saturday, December 13, 2008

Το εξασθενές χλώριο απειλή για ανθρώπους και περιβάλλον


Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το πόσιμο νερό των Οινοφύτων είναι «εμπλουτισμένο» με εξασθενές χρώμιο, μια ουσία τόσο επικίνδυνη για τον άνθρωπο που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θεσπίσει όρια ασφαλείας. Ο υδροφόρος ορίζοντας των Οινοφύτων καθώς και άλλων περιοχών γύρω από τον ποταμό Ασωπό έχουν μολυνθεί από τις βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους εκεί σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα του '69 που επιτρέπει την απόρριψή τους στο συγκεκριμένο ποταμό, αφού έχει χαρακτηριστεί "αποδέκτης επεξεργασμένων λυμάτων".

"Πλέον, το νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις όλης αυτής της περιοχής, δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ήτοι ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο και πλύσιμο ρούχων, ούτε καν για πότισμα. Για όποιον έχει δει την ταινία Erin Brockovich με την Julia Roberts, που αφορά σε μία παρόμοια κατάσταση, με την ίδια καρκινογόνα ουσία, οι συγκεντρώσεις που μετριούνται στο νερό της περιοχής του Ασωπού είναι 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες) φορές υψηλότερες!", γράφει στο blog της η δημοτική πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα.

Συγκεκριμένα το blog αναφέρει "Για όποιον έχει δει την ταινία Erin Brockovich με την Julia Roberts, που αφορά σε μία παρόμοια κατάσταση, με την ίδια καρκινογόνα ουσία, οι συγκεντρώσεις που μετριούνται στο νερό της περιοχής του Ασωπού είναι 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες) φορές υψηλότερες! (...) Οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα από 6%, ανέβηκαν στο 32% μέσα σε 18 μόλις χρόνια. Πρόσφατα, μετά από τρεις αναβολές και έξι χρόνια καθυστέρηση, έγινε μια δίκη. Από τους 18 κατηγορούμενους, οι 10 απαλλάχτηκαν λόγω λάθους καταγραφής στοιχείων! Από αυτούς που καταδικάστηκαν, η μεγαλύτερη ποινή ήταν πρόστιμο 5000 ευρώ. Πως αντιδράς σε κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι όταν η ποινή για την καταδίκη τους σε θάνατο αποτιμάται μόλις σε 5000 ευρώ; Τι κάνεις όταν σε ολόκληρο νομό Βοιωτίας υπάρχει μόνο ένας (1) επιθεωρητής Περιβάλλοντος; Τι κάνεις όταν οι αρμόδιοι, γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά εσκεμμένα δεν μετρούν τα βαρέα μέταλλα στις σπάνιες μετρήσεις που διενεργούν; Τι κάνεις όταν οι βιομηχανίες ανοίγουν γεωτρήσεις και χύνουν μέσα τους -κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα- τα απόβλητά τους; Και όταν έχουν πάρει λεφτά για βιολογικούς καθαρισμούς που δεν τους λειτουργούν; "
Στο συγκεκριμένο blog έχει αναρτηθεί link προς την ηλεκτρονική σελίδα διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του ποταμού Ασωπού. (http://stasivyronaecology.blogspot.com/2007/11/sos.html)

Το εξασθενές χρώμιο και η επικινδυνότητά του

Το εξασθενές χρώμιο είναι μία ένωση που παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση φυσικών καυσίμων, αποτέφρωση αποβλήτων και η κατασκευή χάλυβα. Το χρώμιο και οι ουσίες του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές βλάβες. Η εκτεταμένη έκθεση μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, τους νεφρούς, το συκώτι, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τα αγέννητα βρέφη.
Εισπνοή του εξασθενές χρωμίου φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Η βραχυχρόνια έκθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και δύσπνοια, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει άλλες αναπνευστικές επιπτώσεις όπως βλάβες στη όσφρηση, βρογχίτιδα και πνευμονία. Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογενές για τον άνθρωπο και η έκθεση σε αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Μερικές ενώσεις του χρωμίου είναι τοξικές και καρκινογενείς σε συγκεκριμένα είδη άγριας ζωής. Σε μερικά υδρόβια είδη το χρώμιο βιο-συσσωρεύεται, αν και φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει στα ψάρια. Οι ουσίες του εξασθενές χρωμίου είναι πιο τοξικές και απορροφούνται πιο εύκολα από τα βιολογικά συστήματα απ’ ότι οι ενώσεις του τρισθενές χρωμίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μόλυνση του Ασωπού
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/08/2007_238134

Monday, November 10, 2008

C.E.R.N. => Ε. Κ. Πυρηνικής Έ.



The image is from Sprott's Fractal Gallery











Πρόσφατα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ απασχόλησε το πείραμα του Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας ή αλλιώς CERN (Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire - European Organization for Nuclear Research). Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, εγκατεστημένο στα Γαλλοελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη και ιδρύθηκε το 1954 συγκεντρώνοντας ειδικούς από 12 ιδρυτικά μέλη κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στο ερευνητικό του πρόγραμμα συνεισφέρουν κράτη που δεν αποτελούν μέλη του και περιλαμβάνει 6.500 ερευνητές από 80 χώρες.
Το CERN αποτελεί μέλος του EIROforum (στο οποίο ανήκουν οι ευρωπαϊκοί ερευνητικοί οργανισμοί: CERN, EMBL, EFDA, ESRF, ESA, ILL, ESO), και κατασκευάζουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.
Η έρευνα που γίνεται στο CERN χαρακτηρίζεται ως Έρευνα Μεγάλων Στόχων (Big Science), αυτή, δηλαδή, για τη διεξαγωγή της οποίας απαιτείται η συμβολή πολλών κρατών.
Τα 20 κράτη που συμμετέχουν ως μέλη στο CERN κατ΄ αλφαβητική σειρά είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Εκτός των παραπάνω, στο CERN συμμετέχουν επίσης και οι ακόλουθες χώρες και οργανισμοί διατηρώντας παρατηρητές: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Τουρκία καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNESCO.
Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική... Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη των βασικών συστατικών της ύλης...
Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα... Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο πελώριος Super Proton Synchroton (SPS), ή LHC (Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων) ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται στα 400 GeV, δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/CERN

Διαρροή ηλίου στις εγκαταστάσεις του CERN

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του CERN ένα ατύχημα που προκλήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου από αποτυχημένη ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες στις εγκαταστάσεις του πειράματος καθυστέρησε για μερικές εβδομάδες τη λειτουργία του και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει προτού την προγραμματισμένη χειμερινή διακοπή του.
Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα του CERN αναφέρει:

Investigations have shown that a faulty electrical connection between two magnets (shown in red) was the cause of the incident in sector 3-4 of the LHC on 19 September.

Geneva, 16 October 2008. Investigations at CERN1 following a large helium leak into sector 3-4 of the Large Hadron Collider (LHC) tunnel have confirmed that cause of the incident was a faulty electrical connection between two of the accelerator’s magnets. This resulted in mechanical damage and release of helium from the magnet cold mass into the tunnel.

Proper safety procedures were in force, the safety systems performed as expected, and no one was put at risk. Sufficient spare components are in hand to ensure that the LHC is able to restart in 2009, and measures to prevent a similar incident in the future are being put in place.
“This incident was unforeseen,” said CERN Director General Robert Aymar, “but I am now confident that we can make the necessary repairs, ensure that a similar incident can not happen in the future and move forward to achieving our research objectives.”

Πηγή: http://public.web.cern.ch/public/

Ελληνες χάκερς χτύπησαν το CERN

Δημοσίευμα του e-tipos.com αποκαλύπτει την "τρύπα" στην ηλεκτρονική ασφάλεια του CERN.
Σύμφωνα με το άρθρο:
Xρειάστηκαν 8.000 επιστήμονες για να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην ιστορία της επιστήμης. Και μια χούφτα Eλληνες χάκερ για να αποκαλύψουν τη «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια του δικτύου του! Η είδηση για την εισβολή στο δίκτυο υπολογιστών του CERN έκανε το Σαββατοκύριακο το γύρο του κόσμου μέσα από τις βρετανικές εφημερίδες «Times» και «Daily Telegraph» και τάραξε τα νερά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
...
Η «επίθεσή» τους έγινε σε μια δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα (cmsmon.cern.ch) την οποία χρησιμοποιεί το σύστημα CMS, ένας από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές σωματιδίων του πειράματος. H «Daily Telegraph» έγραψε ότι οι δράστες βρέθηκαν «μόλις ένα βήμα μακριά» από το σύστημα ελέγχου του ανιχνευτή, ωστόσο οι ειδήμονες εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή καθησυχαστικοί. «Δεν ξέρουμε ποιοι ήταν, αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει ζημιά. Προφανώς πρόκειται για ανθρώπους που ήθελαν απλώς να τονίσουν ότι το CERN μπορεί να παραβιαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CERN Τζέιμς Γκίλις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κέντρο διαθέτει πολλά επίπεδα δικτύου και ασφάλειας και ανακάλυψε γρήγορα την παραβίαση.
Οι ειδικοί κατατάσσουν τους Ελληνες εισβολείς στην κατηγορία των λεγόμενων «white hat hackers», δηλαδή τους «ηθικούς» χάκερ, οι οποίοι -σε αντίθεση με τους «black hat hackers»- δεν εμπλέκονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα...


Πηγή: www.e-tipos.com

Αντιδράσεις

Το CERN όμως ήρθε αντιμέτωπο με καταστροφολογικές φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο LHC θα δημιουργήσει μίνι μαύρες τρύπες που θα καταπιούν τη Γη, ή ακόμα και «παραδοξόνια» (strangelet), υποθετικά σωματίδια ικανά να καταστρέψουν ό,τι αγγίξουν μετατρέποντας την κανονική ύλη σε «παράξενη ύλη»...
Ορισμένοι από τους επικριτές του LHC στη Χαβάη και την Ισπανία ήταν τόσο ανήσυχοι ώστε κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσουν το πρόγραμμα.

Μέτρα προστασίας

Στον αντίποδα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια όσων εργάζονται στο CERN, αλλά και στην γύρω περιοχή της Γενεύης.
Το CERN κρατά σταθερά τα επίπεδα της ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του και στον περιβάλλοντα χώρο. Το όριο της ετήσιας δόσης που οφείλεται στη δραστηριότητα του CERN έχει καθοριστεί, στο χώρο της περίφραξης (δηλαδή στα όρια) του εργαστηρίου στα 0,3 mSv. Το 1997 η οφειλόμενη στις δραστηριότητες του CERN ενεργός δόση (effective dose) ήταν μόλις 0,027 mSv, δηλαδή το 3 % του επιπέδου της φυσικής ακτινοβολίας στη περιοχή της Γενεύη
ς.
Πηγή: www.physics.ntua.gr

τι ΔΕΝ μας λένε για το Cern

Στη φυσική υπάρχουν 4 είδη δυνάμεων:
1. Η ισχυρή πυρηνική
2. Η ηλεκτρομαγνητική
3. Η ασθενής πυρηνική και
4. Η βαρυτική.
Η ισχυρή πυρηνική είναι αυτή που συγκρατεί μεταξύ τους τα σωματίδια που βρίσκονται στον πυρήνα του ατόμου και είναι 10 στην 38η (10 με 38 μηδενικά) πιο ισχυρή από τη βαρυτική. Δυνάμεις ασύλληπτες, δυνάμεις που ξεπηδάνε από έναν χώρο όπου επικρατεί η πιθανότητα της γνώσης, ή η γνώση της πιθανότητας –και τα δύο είναι εξίσου απροσδιόριστα. Θα έπρεπε άραγε αυτή η απροσδιοριστία να μας εμποδίσει να ερευνήσουμε την υποατομική terra incognita;
Ή, να θέσω αλλιώς το ερώτημα: Πόσα από τα σημερινά προβλήματα έχουν τεθεί στο τραπέζι των αποριών και των ερωτημάτων προκειμένου να αναλυθούν οι παράγοντες επικινδυνότητας για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, ώστε να πούμε ότι η σημερινή επιστημονική κοινότητα έχει την πολυτέλεια να κοιτάει τον αφαλό της, αφού όλα τα άλλα προβλήματα έχουν με ε
πιτυχία πάρει το δρόμο τους!...
Πηγή: www.ardin.gr

Friday, August 15, 2008

Πυρηνικά; Ποτέ ξανά! :(














Τους τελευταίους μήνες και λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, πράγμα αναμενόμενο τις τελευταίες δεκαετίες, απ' ότι δείχνει και η επιδότηση του φυσικού αερίου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας σε περίπτωση εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης.
Πολύ επικίνδυνη σκέψη, αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις όχι των εκρήξεων από τις πυρηνικές βόμβες σε Χιροσίμα, Ναγκασάκι πριν 63 χρόνια, αλλά και μόνο τα αποτελέσματα που είχε η μόλυνση με πυρηνική ενέργεια από το εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ, πριν από λίγα χρόνια. Κι όμως, στη σύνοδο κορυφής των G8 στο Toyako η Ιαπωνία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, υποστήριξε πιο έντονα και προκλητικά από ποτέ, ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμηση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών. Ένας τέτοιος ισχυρισμός από μια χώρα που αποτελεί τη μοναδική στον κόσμο που υπέφερε δύο πυρηνικές επιθέσεις, δεν θα μπορούσε παρά να προκαλεί κατάπληξη και οργή.
Όπως γράφει σε άρθρο της η Greenpeace
"σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν τις συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής και επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο ακόμα και σαν την ...πράσινη λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών."

Και συνεχίζει σε άλλο εκτενέστερο άρθρο σχετικά με την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας σαν εναλλακτική του πετρελαίου.
"Η πυρηνική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η πυρηνική ενέργεια, ως πηγή με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος και της λύσης. Προφανώς, οι τεράστιες δαπάνες που θα απαιτηθούν, ο μεγάλος χρόνος κατασκευής νέων εργοστασίων, οι περιορισμένες δυνατότητές τους, η απειλή ατυχημάτων και η δυνατότητα κατασκευής οπλοστασίου είναι ψιλά γράμματα...

Και όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του άρθρου στη συνέχεια:
Η πυρηνική βιομηχανία υπόσχεται νέους αντιδραστήρες με κόστος 2.000 δολάρια ανα κιλοβάτ. Οι περισσότεροι αντιδραστήρες... είχαν υπερβάσεις κόστους πάνω από 200%. (...)
* Ένας μέσος αντιδραστήρας παράγει ετησίως 20-30 τόνους χρησιμοποιημένων καυσίμων. Περαιτέρω χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα αυξήσει τους ανεπίλυτους κινδύνους των χρησιμοποιημένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.
* Ένας τόνος χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων περιέχει περίπου 10 κιλά πλουτώνιο, αρκετά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Πειράματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι μία χώρα μπορεί να κατασκευάσει διάφορα πυρηνικά όπλα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, με συνηθισμένα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα και έχοντας στη διάθεσή της μια υποτυπώδη βιομηχανική βάση...

Πηγή: Greenpeace.gr

Saturday, August 9, 2008

Το πρωτόκολλο του Κιότο για τα κλιματιστικά















Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε όσα κράτη δεν εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία για να εξαλειφθεί η απειλή των κλιματικών αλλαγών απαιτείται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-70% περίπου μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Τι σημαίνει Πρωτόκολλο του Κιότο
Το Πρωτόκολλο του Κιότο αφορά τις εκπομπές έξι αερίων θερμοκηπίου:

* του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
* του μεθανίου (CH4)
* του πρωτοξειδίου του αζώτου (N2O)
* των υδροφθορανθράκων (HFC)
* των υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFC)
* του εξαφθοριούχου θείου (SF6).


Συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της θέρμανσης του πλανήτη, επειδή περιλαμβάνει δεσμευτικούς και ποσοτικοποιημένους στόχους περιορισμού και μείωσης των αερίων θερμοκηπίου.
Τα κράτη μέλη της Ένωσης οφείλουν συλλογικά να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% μεταξύ 2008 και 2012.
Για την περίοδο που προηγείται του 2008, οι συμβαλλόμενοι δεσμεύονται στην επίτευξη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους το αργότερο το 2005 και στην ανά πάσα στιγμή προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων.

Monday, May 26, 2008

Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες...








To "Act click" αναλαμβάνει δράση αυτή τη φορά για τις πλαστικές σακούλες στα σούπερ-μάρκετ και διαδηλώνει με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσα από την ιστοσελίδα του αντιδρώντας στην αδιαφορία των μεγάλων εταιριών απέναντι στο πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής.
Συγκεκριμένα το "Act click" αναφέρει:
"Είμαστε καταναλωτές! Έχουμε οικολογική συνείδηση!
Λέμε ΟΧΙ στις πλαστικές σακούλες!!
Γνωρίζουμε πλέον ότι:
• κάθε ενήλικος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 300 πλαστικές σακούλες το χρόνο, δηλαδή περίπου μια σακούλα την ημέρα
• 500 ως 1.000 χρόνια απαιτούνται για την αποσύνθεση μιας πλαστικής σακούλας.
• 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται ετησίως για την κατασκευή πλαστικών σακουλών μόνο στις ΗΠΑ.
• 1, 2 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
• 100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι στη Μεσόγειο, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θάλασσας ανευρίσκονται 2.000 σακούλες και πλαστικά μπουκάλια.
• 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κατάποσης πλαστικών σκουπιδιών.
• 267 είδη θαλάσσιων οργανισμών απειλούνται από την κατάποση πλαστικών ή την ασφυξία από πλαστικές σακούλες.
Ζητάμε απο τις μεγάλες αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ και των Πολυκαταστημάτων:
1)Να καταργήσουν την διάθεση των πλαστικών σακουλών
2)Να τις αντικαταστήσουν με οικολογικές (βιοδιασπόμενες,υφασμάτινες)"

Το έγγραφο διαμαρτυρίας θα σταλεί στα παρακάτω σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΕ.
5’ Marinopoulos, ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour, Ατλάντικ, Champion- Marinopoulos, Βερόπουλος, F Fokas, Γαλαξίας, Factory Outlet, Κωτσόβολος, Jumbo, Μy Market Metro, Lidl, Μασούτης, Media Markt, Σκλαβενίτης, Notos com, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ)

Thursday, April 10, 2008

Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει στην Αθήνα, στις 17-18 Απριλίου 2008, το διεθνές συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" (Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος).
Το συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" θα συγκεντρώσει δεκάδες ερευνητές, ειδικούς, εκπροσώπους της διοίκησης, τοπικών αυτοδιοικήσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών -από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σκοπός του συνεδρίου και να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο για να παρουσιασθούν και να συζητηθούν –σε υψηλό επίπεδο– τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δομημένο περιβάλλον στα αστικά κέντρα και οι σχετικές πολιτικές που προτείνονται ή και εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει:
Ομιλίες για την αστική βιωσιμότητα.
Παρουσιάσεις μελετών, προγραμμάτων και μεθοδολογικών εργαλείων για τον αειφόρο σχεδιασμό των πόλεων, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση.
Ιδρυτική συνάντηση του νέου διεθνούς, Ευρω-Μεσογειακού δικτύου «Med Eco-Quartiers» με τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης, ερευνητικών ινστιτούτων και ΜΚΟ.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του συνεδριακού χώρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πόλη και Περιβάλλον» που δημιούργησαν σπουδαστές του εκπαιδευτικού ομίλου AKTO – Art & Design

Tuesday, April 8, 2008

Η ανθρώπινη σκληρότητα στο κυνήγι της φώκιας


Στις 28 Μαρτίου όπου χιλιάδες ψαράδες-κυνηγοί ξεκίνησαν το κυνήγι φώκιας στις καναδικές ακτές. Περίπου 275.000 φώκιες, κυρίως μωρά, θα δολοφονηθούν με ρόπαλα ή σφαίρες.
Σύμφωνα με το site Νεφελοκοκκυγία όπου αναφέρονται λεπτομέρειες για το κυνήγι της φώκιας "Το κυνήγι φώκιας γίνεται στους επιπλέοντες πάγους από την ανατολική ακτή του Καναδά. Είναι μια εκτός εποχής δραστηριότητα στην οποία κυβερνητικές εκτιμήσεις καταγράφουν τουλάχιστον 4.000 ψαράδες να συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι κάθε χρόνο.
Οι καναδικοί νόμοι για το κυνήγι θαλασσίων θηλαστικών ορίζουν ότι κυνηγοί μπορούν να σκοτώσουν τις φώκιες με ξύλινα ρόπαλα (hakapiks, μεγάλα ρόπαλα) και πυροβόλα όπλα.
Επειδή οι κυνηγοί πυροβολούν τις φώκιες από την κινούμενη βάρκα στην οποία στέκονται, τα κουτάβια είναι συχνά μόνο βαριά πληγωμένα. Επειδή εξάλλου οι κύριες βιοτεχνίες επεξεργασίας δερμάτων φώκιας στον Καναδά αφαιρούν $2 από την τιμή που καταβάλλουν για τα δέρματα για κάθε τρύπα σφαίρας, οι κυνηγοί βασανίζουν τις φώκιες κτυπώντας τες περισσότερο από μία φορά. Κατά συνέπεια, οι βαριά πληγωμένες φώκιες αφήνονται συχνά να υποφέρουν αργοπεθαίνοντας στη βάρκα ή γλιστρούν κάτω από την επιφάνεια του ύδατος από όπου και δεν ανακτούνται ποτέ.
Το 2001, μια έκθεση από μια ανεξάρτητη ομάδα των κτηνιάτρων που μελέτησαν το κυνήγι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικοί κανονισμοί σχετικά με την ανθρωπιστική δολοφονία ούτε γίνονται σεβαστοί αλλά ούτε επιβάλλονταν. Σοκαρισμένοι οι κτηνίατροι διαπίστωσαν ότι στο 42% των περιπτώσεων που μελέτησαν, οι φώκιες είχαν πιθανώς γδαρθεί ζωντανές, διατηρώντας τις αισθήσεις τους.

Διαμαρτυρίες

Σύμφωνα με το oikologos.gr "η αυξανόμενη βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει το κυνήγι της φώκιας έχει προκαλέσει και την αύξηση των φωνών διαμαρτυρίας από όλον τον κόσμο. Πριν χρόνια, οι οργανωμένες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων κατάφεραν να πετύχουν την απαγόρευση του κυνηγιού των νεογνών, τα οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή καθώς οι νεαρές φώκιες διαθέτουν μία πολύ όμορφη λευκή γούνα.
Θυμίζουμε τις εικόνες των ακτιβιστών που εφοδιασμένοι με ειδικά σπρέι έβαφαν τις γούνες των νεογνών για να τις καταστρέψουν και να μη γίνουν θύματα των κυνηγών.
Ειδικότερα στο Blog της Rebecca Aldworth η οποία παρακολουθούσε για 9 χρόνια το κυνήγι της φώκιας και τη μαζική δολοφονία των μωρών τους στον Καναδά, η ίδια γράφει: "Αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του St. Lawrence οι νεαρές φώκιες πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Και το κυνήγι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τα μωρά πρέπει να παραμείνουν στον πάγο μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να κολυμπούν, αλλά το φαινόμενο του θερμοκηπίου καταστρέφει το οικοσύστημά τους. Φέτος ο πάγος ήρθε αργά και είναι πολύ λεπτός. Οι καταιγίδες του χειμώνα έσπασαν τον πάγο, και οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν 260.000 νεογέννητες φώκιες στον Ατλαντικό ωκεανό. Τα μωρά δεν είναι ακόμη δυνατά και δεν μπορούν να κολυμπήσουν, οπότε πνίγονται.
...
Η τραγωδία συνεχίζεται στον Κόλπο St. Lawrence. Σήμερα πετάξαμε πάνω από την περιοχή που η Καναδική κυβέρνηση μας είπε πως θα βρούμε τα μωρά. Αντί για 260.000 μωρά ωστόσο, εμείς είδαμε μόνο ένα. Ένα μωρό φώκια, ακόμη καλυμμένο με την άσπρη γούνα του, να προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί πάνω σε ένα λεπτό κομμάτι πάγου, περικυκλωμένο από νερό. Στον απέραντο ωκεανό, αυτό το μωρό έδειχνε τόσο μικρό, και μόνο, τελείως αβοήθητο. Δίπλα στο ελικόπτερο ήταν η Gitte Seeberg, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να είναι μάρτυρας σε αυτή τη τραγωδία όπου το κυνήγι της φώκιας υποτίθεται πως αρχίζει σε λίγες ημέρες από τώρα. Όπως κι εγώ, σοκαρίστηκε από την κατάσταση του πάγου και από το γεγονός πως τόσα μικρά έχουν ήδη πεθάνει.
Δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω πως οι ηγέτες του Καναδά επιτρέπουν τη σφαγή των μικρών για τη γούνα τους, τη στιγμή που ήδη έχουν πληγεί ως πληθυσμός λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και παίρνω κουράγιο γνωρίζοντας πως άλλοι ηγέτες στην Ευρώπη κάνουν βήματα για να κλείσει αυτή η αγορά. Για πρώτη φορά το τέλος του κυνηγιού φαίνεται στον ορίζοντα."

Friday, April 4, 2008

Στο Μεσσηνιακό Κόλπο έκανε την εμφάνισή του το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος


Στο Μεσσηνιακό Κόλπο εμφανίστηκε το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος, λίγους μήνες μετά το συναγερμό που είχε σημάνει στα Δωδεκάνησα, όταν οι τράτες ψάρεψαν το μικρό αλλά εξαιρετικά τοξικό ψάρι μαζί με τα συνήθη αλιεύματά τους.
To ψάρι αυτό μπορεί να είναι πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο, λόγω της τοξίνης τετραδοτοξίνη ΤΙΧ που περιέχει.
Την πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του το ψάρι, οι ψαράδες είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν φωτογραφίες με λαγοκέφαλους στις κασέλες με τα ψάρια, ώστε να τους αναγνωρίζουν οι αγοραστές.

Friday, March 21, 2008

Ημερίδα με θέμα «Το Νερό στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής»


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την υποστήριξη του ΣΚΑΪ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα
«Το Νερό στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής», που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008, 10.00- 18.00, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), ενώ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και τη χορηγία της ALPHA BANK, στο πλαίσιο των δράσεων και του εκπαιδευτικού προγράμματος WATERSAVE για το 2008.

H Ημερίδα θα αναπτύξει, επίσης, συνέργειες με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg IIIB Cadses WAREMA (Water Resources Management) για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων σε προστατευόμενες περιοχές.

Thursday, March 13, 2008

Πέντε αεροστρόβιλοι για το καλοκαίρι


Σύμφωνα με άρθρο στο ΒΗΜΑ "σχέδιο για κάλυψη των άμεσων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες εισηγείται η ΡΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέποντας ότι την ερχόμενη διετία θα αυξηθούν σημαντικά οι «αιχμιακές» ανάγκες ρεύματος το καλοκαίρι λόγω εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών σε ολόκληρη τη χώρα, θα εισηγηθεί την προμήθεια και εγκατάσταση πέντε συστημάτων αεροστροβίλων, καθένα από τα οποία θα έχει δυναμικότητα 120-150 μεγαβάτ και θα επιτρέψουν με την εγκατάστασή τους την παράλληλη ανάπτυξη αιολικών πάρκων"...
Οπως είπε ο κ. Καραμανής, «με τον τρόπο αυτόν αφενός θα καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι,αφετέρου το σύστημα θα μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερη ισχύ από αιολικά πάρκα,όπως απαιτεί το σχέδιο της νέας κοινοτικής οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"...
Πηγή: Το Βήμα

Wednesday, March 5, 2008

Δεκαοχτουράκι...


Χθες γυρίζοντας στο σπίτι βρήκα στο πεζοδρόμιο ένα μικρό δεκαοχτουράκι που ακόμα δεν μπορεί να πετάξει καλά. Προφανώς είχε πέσει για κάποιο λόγο από τη φωλιά του. Τα δέντρα πρόσφατα τα είχαν κλαδέψει οι εργάτες του δήμου και δεν υπήρχαν πια φωλιές εκεί γι' αυτά. Αλλά ακόμα και οι φωλιές που υπήρχαν πάνω σε κουτιά κλιματιστικών έμοιαζαν να έχουν εξαφανιστεί. Δεν ξέρω πάντως αυτό το πουλάκι δεν θα έβγαζε τη νύχτα με τόσες γάτες στη γειτονιά να ψάχνουν φαγητάκι.
Τέλος πάντων, το πήρε η μητέρα μου στο σπίτι. Εκείνη ξέρει να φροντίζει πουλιά, γιατί αγαπάει τα ζώα και όταν ζούσε στο χωριό της Κέρκυρας απ' όπου κατάγεται ήταν βοσκοπούλα.
Ελπίζω το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζωων και Πουλιών να έλαβε το μήνυμα που αφήσαμε στον τηλεφωνητή και να μας βοηθήσουν.

Tuesday, February 26, 2008

Πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνομπίλ


Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού «Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, αποπειράθηκαν να κάνουν ένα πείραμα για να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτού του πειράματος έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.
Στη 1.20 το πρωί η αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το κάλυμμα του αντιδραστήρα. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε να συγκαλύψει το δυστύχημα, αλλά στις 28 Απριλίου σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση. Η σοβιετική κυβέρνηση τότε παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένα «μικρό ατύχημα».
Πέντε ημέρες μετά την καταστροφή, οι ανώτατοι αξιωματούχοι στο Κίεβο, διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο και τα παιδιά κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης προκειμένου να λάβουν μέρος στην ετήσια παρέλαση της Πρωτομαγιάς.
Εναν μήνα μετά, το Τσέρνομπιλ απελευθέρωνε καθημερινά ραδιενέργεια. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.
H ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο Τσερνομπίλ είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αθροιστικά. Γιατροί και άλλοι επιστήμονες ξεκίνησαν αλλόφρονες να διαγράφουν κύκλους στον χάρτη της Ευρώπης με το Τσέρνομπιλ στο κέντρο
Οι άνθρωποι αψηφούν την ραδιενέργεια και επιστρέφουν!
Παρά τον καρκίνο που παραμονεύει και παρά το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης, οι άνθρωποι επιστρέφουν στο Τσερνόμπιλ. H ζωή συνεχίζεται κάτω από τη βαριά σκιά μιας πυρηνικής καταστροφής.
Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι τρομακτικοί. H σαρκοφάγος - 400.000 κυβικά μέτρα μπετόν και 7.000 τόνοι μετάλλου - καταρρέει. «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταρρεύσει η σαρκοφάγος», λέει η Γιουλίγια Μάρουσιτς, εκπρόσωπος του εργοστασίου. Πίσω της, ο μετρητής Γκάιγκερ που μετράει τη ραδιενέργεια στη στέγη δείχνει 1.600 Ρέντγκεν. «H κρίση του Τσερνόμπιλ δεν έχει τελειώσει».
Επιφυλάξεις για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ
Το υπάρχον περίβλημα από μπετόν έχει παρουσιάσει ρωγμές
Ουκρανοί μηχανικοί και επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για την κατασκευή νέου περιβλήματοςστο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Υποστηρίζουν ότι το ραδιενεργό μάγμα που παραμένει στον αντιδραστήρα 4 πρέπει να απομακρυνθεί πριν από την ανέγερση νέας σαρκοφάγου.
Για την αποφυγή μιας νέας καταστροφής, η διεθνής κοινότητα χρηματοδοτεί με 700 εκατ. ευρώ την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου, πάνω από την υπάρχουσα, η οποία θα αποτελείται από 20.000 τόνους ατσάλι, αρκετό για να καλυφθεί το άγαλμα της Ελέυθερίας. Το έργο θα ξεκινήσει αργότερα φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2008, με κόστος που θα υπερβεί το ένα δισ. δολάρια.
«Δεν υπάρχει περίβλημα 100% ερμητικό. Όμως αυτό [το περίβλημα] θα εμποδίζει τον άνεμο να παρασύρει ραδιενεργή στάχτη» αναφέρει ο Αντρόποφ. Υποστηρίζει επίσης ότι το ραδιενεργό υλικό δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί, καθώς «η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε το ραδιενεργό κατάλοιπο του αντιδραστήρα να αφαιρεθεί με ρομπότ ή τηλεχειριζόμενες μηχανές».
«Μέσα σε 30 ή 50 χρόνια, η εκπομπή ραδιενέργειας από ορισμένα στοιχεία, όπως το καίσιο 137, θα έχει μειωθεί. Αλλά στην ιδανική περίπτωση πρέπει να περιμένουμε 150 χρόνια πριν ακουμπήσουμε αυτό το μάγμα» προειδοποιεί.
Όμως οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν τόσο χρόνο στη διάθεσή τους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ραδιενεργού μόλυνσης των υπόγειων υδάτων. Σύμφωνα πάντως με τον Αντρόποβ, τα ραδιενεργά υλικά δεν υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν το ποτάμι που περνά από το εργοστάσιο.
Η νέα σκαρκοφάγος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει την απομάκρυνση του μάγματος όταν αυτό καταστεί δυνατό. Με το οριστικό κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων του Τσερνομπίλ το Δεκέμβριο του 2000, επιλύθηκε και το πρόβλημα των εξαντλημένων καυσίμων του εργοστασίου. Η επεξεργασία και η αποθήκευση των αποβλήτων θα γίνει σε εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο Τσερνομπίλ μέχρι το 2005, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Πηγή: orion.net.gr

Wednesday, February 20, 2008

"Think Green": Ένα βιβλίο για το περιβάλλον...


To Think Green είναι ένα μικρό βιβλιαράκι για το περιβάλλον 64 σελίδων, ό,τι πρέπει για μία γρήγορη οικολογική ευαισθητοποίηση στα θέματα που μας αφορούν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη.
"Κοιτάξτε βαθιά μέσα στη Φύση και θα καταλάβετε τα πάντα" (Άλμπερτ Αϊνστάιν). Ο Πράσινος Οδηγός προσφέρει απλές και εύκολες συμβουλές "καθημερινής χρήσης" που αποτελούν το πρώτο βήμα για την προστασία του πλανήτη μας. Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από τον καθένα από εμάς. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και στις συνήθειες μας αρκούν για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη κοινωνία. Μια κοινωνία, δηλαδή, που υποστηρίζει ταυτόχρονα το περιβάλλον της και τους ανθρώπους της.

Η συγγραφέας

Η Αλίκη Μαρτίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και επιστήμες περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο Imperial στην Αγγλία. Έχει εργαστεί για τον οργανισμό Wastewatch που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια διαχείριση απορριμάτων. Ειδικεύεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Tuesday, February 19, 2008

Aνάκληση βοδινού στις ΗΠΑ


Ζώα που δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους πέρασαν στην κατανάλωση χωρίς ελέγχους

Εταιρεία συσκευασίας κρέατος που κατηγορείται για κακομεταχείριση ζώων και παρατυπίες στη σφαγή προχώρησε οικειοθελώς στην μεγαλύτερη ανάκληση βοδινού κρέατος που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ -συνολικά 64.864 τόνους.
Το υπουργείο διρυκρινίζει ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι προληπτικός.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη από την ανακαλούμενη ποσότητα εκτιμάται ότι έχει ήδη καταναλωθεί -περίπου 18.500 τόνοι είχαν διατεθεί για γεύματα σε σχολεία και άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα σίτισης. Οι ποσότητες που απομένουν στα ψυγεία θα υποβληθούν τώρα σε έλεγχο.
Η εταιρεία Hallmark/Westland Meat Packing co αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση έπειτα από τη διαρροή βίντεο που δείχνει υπαλλήλους της να στέλνουν για σφαγή ζώα που δεν μπορούν καν να σταθούν όρθια. Στις περιπτώσεις αυτές η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καλεί κτηνίατρους του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τα μέτρα που επιβλήθηκαν για προστασία από τη νόσο των τρελών αγελάδων.
Αντί να συμμορφωθούν με τον κανονισμό, οι υπάλληλοι της εταιρείας εφάρμοζαν διάφορες απάνθρωπες τακτικές για να αναγκάζουν τα ζώα να σταθούνστα πόδια τους. Τα ανασήκωναν για παράδειγμα με ανυψωτικά μηχανήματα, ή τους έβαζαν μια μάνικα στο στόμα για να δημιουργήσουν αίσθημα πνιγμού.

Monday, February 18, 2008

N2O- Greenpeace's actions


08 January - Denmark. Dangerous levels of the Greenhouse gas nitrous oxide (296 times more potent than carbon dioxide) are being produced by overuse of fertilizers by industrial farming practices, activists spell it out in a Danish field more...

Sunday, February 17, 2008

Πυρηνική ενέργεια - Πείτε όχι!

Η πυρηνική ενέργεια έχει κάνει πολύ μεγάλο κακό στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι εξαιτίας της τα προηγούμενα χρόνια έχασαν τη ζωή τους ή στερήθηκαν τη ζωή και την υγεία αγαπημένων τους προσώπων.
Ακόμη τόσα χρόνια μετά ο εφιάλτης του Τσερνομπίλ δεν έχει φύγει από τη μνήμη μας, κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια στην υγεία και η μόλυνση από αυτό καταστρέφει το περιβάλλον σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις αλλά και για δεκάδες χρόνια.

Διαβάστε το κείμενο του Μιχάλη Τρεμόπουλου, νομαρχιακού συμβούλου Θεσσαλονίκης, μέλους της πανελλαδικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, που ακολουθεί.

Πυρηνικός κλοιός για την Ελλάδα

Ο πυρηνικός κλοιός σφίγγει στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα όμως αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες για να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων, φλερτάρει μαζί τους.

Η Βουλγαρία, μετά από πάμπολλες αναβολές, δηλώνει ότι μέχρι το 2009 θα κλείσει οριστικά τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Ταυτόχρονα, όμως, ετοιμάζει την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, που είχε παγώσει μετά από αντιδράσεις, με δύο σταθμούς των 1.000 μεγαβάτ, ο καθένας. Στις 18.1.2008 υπογράφτηκε συμφωνία με τη Ρωσία, με κόστος κατασκευής 4 εκατομ. Ευρώ.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει την επιλογή της για κατασκευή συνολικά τριών πυρηνικών εργοστασίων συνολικής ισχύος 5.000 MW. Το τουρκικό Ίδρυμα Πυρηνικής Ενέργειας έχει ήδη πραγματοποιήσει προμελέτες τοποθεσίας για την ανέγερσή τους σε 8 νομούς, με έμφαση το Ακκούγιου απέναντι από τη Ρόδο και την Κύπρο, τη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου και την Ανατολική Θράκη. Στις 9.11.07 η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία. Το τουρκικό αντιπυρηνικό κίνημα, που είχε πετύχει να ακυρώσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου της Μερσίνας, ετοιμάζεται για νέους αγώνες. Ήδη στις 14.2.08 ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη χωροθέτηση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου. «Η περιοχή όπου όλα είναι ήδη έτοιμα για την κατασκευή είναι το Ακκούγιου», δήλωσε ο Γκιουλέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Πρόκειται μάλιστα να διεξάγει μειοδοτικό διαγωνισμό στις 21 Φεβρουαρίου για την κατασκευή του σταθμού, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2014. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή και του δεύτερου πυρηνικού σταθμού, κοντά στο λιμάνι της Σινώπης. Η Τουρκία έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τον αντιδραστήρα τύπου CANDU (Canadian Deuterium Uranium), ο οποίος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Ινδία, τη Ν. Κορέα και την Αργεντινή. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας δεν χρειάζεται εμπλουτισμένο ουράνιο για την λειτουργία του αλλά φυσικό ουράνιο U-235 που υπάρχει στην Τουρκία, γεγονός που σημαίνει απεξάρτηση από πηγές προμήθειας πυρηνικού καυσίμου. Αν και θεωρείται από τους πιο ακριβούς τύπους αντιδραστήρα, μπορεί να παράγει διπλάσιες ποσότητες πλουτωνίου, στοιχείο απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Στην Αλβανία, στις 10.11.07 ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα, ανακοίνωσε την πρόθεση κατασκευής από μεγάλη γαλλική εταιρεία πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο, 100 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορά μας! Επίσης, συζητούν και με αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες (Camossi, WestingΗοuse).

Η Ρουμανία διαθέτει ένα πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στις εκβολές του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, το Τσέρναβοντα (Cernavoda). Λειτουργούν 2 αντιδραστήρες ισχύος 650 MW, από τους πέντε συνολικά που προγραμματίζει (οι τρεις των 1000 MW), με εμπλοκή της ιταλικής ENEL για την κατασκευή των μονάδων 3 και 4. Το πυρηνικό του Τσέρνοβοντα χρησιμοποιεί τα νερά του Δούναβη για ψύξη, όπως και του Κοζλοντούι και είναι εκτεθειμένο στους ίδιους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσουν ένα μείζον πυρηνικό ατύχημα. Η εμπειρία των Ρουμάνων τεχνικών είναι μικρή, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους.

Στον παλιότερο σχεδιασμό για την «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της κοιλάδας του Βαρδάρη», η Π. Γ. Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), πρόβλεπε τη δημιουργία στον Αξιό 2 πυρηνικών αντιδραστήρων. Αμέσως μετά την πρόσφατη αναγνώριση της χώρας από τον Καναδά ως «Μακεδονία», επετεύχθη μεταξύ τους και συμφωνία για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων καναδικής προέλευσης.

Η Τσεχία διαθέτει σήμερα ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ντιουκοβάνι (Dukovany) με τέσσερις αντιδραστήρες σε λειτουργία, συνολικά ισχύος 1648 MW. Οι αντιδραστήρες αυτοί, τεχνολογίας PWR, κατασκευάστηκαν μεταξύ 1985-1988 ενώ ολοκληρώνουν της κατασκευή τους και άλλοι δύο συνολικής ισχύος 1824 MW.

Στο έδαφος της Σλοβακίας, μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, έμεινε το πυρηνικό εργοστάσιο του Μποχουνίτσε (Bohunice). Διαθέτει πέντε αντιδραστήρες σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 2040 MW. Είναι και αυτοί τεχνολογίας PWR και πρωτολειτούργησαν μεταξύ 1978-85. Κατασκευάζονται και άλλοι τρεις αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 1144 MW (Moshovce, Tepenly). Οι νέοι αντιδραστήρες θα αντικαταστήσουν τους παλιότερους.

Στην Ουγγαρία λειτουργεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Παξ (Paks) με τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 1729 MW, που καλύπτουν σχεδόν το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι 4 αντιδραστήρες PWR κατασκευάστηκαν μεταξύ των ετών 1983 και 1987.

Η Σλοβενία μοιράζεται με την Κροατία τη διαχείριση του πυρηνικού εργοστάσιου του Κρσκο (Krsko), αν και συζήτησαν την εξαγορά του 50% του μεριδίου της Κροατίας.

Έρχεται η σειρά της Ελλάδας;

Η Ελλάδα, όπου το αντιπυρηνικό της κίνημα ματαίωσε τα σχέδια για πυρηνικό εργοστάσιο στην Κάρυστο της Εύβοιας στη δεκαετία του ’70, είναι μια σεισμογενής χώρα ενώ η εμπειρία που υπάρχει από την πυρηνική ενέργεια είναι ήδη τραγική: Όλοι θυμόμαστε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, τις συνέπειες του οποίου δεν πλήρωσε μόνο η Ουκρανία και η Ρωσία αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή και βεβαίως και η χώρα μας. Η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα και το απέδειξε με τραγικό τρόπο το 1986, οπότε και αρκετές χώρες πήραν απόφαση να κλείσουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια ή να εγκαταλείψουν τα σχέδια δημιουργίας νέων. Στη Γερμανία, υπάρχει χρονοδιάγραμμα κλεισίματος όλων των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2020, μετά από συμφωνία που προώθησαν οι Πράσινοι, όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση.

Η Ελλάδα όμως όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στη Βόρεια Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ! Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής εκφράζεται θετικά για τα πυρηνικά προγράμματα άλλων χωρών.

Η πρώτη φορά που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό «ευλογεί» την πυρηνική ενέργεια ήταν στη Βουλγαρία το 2006, όταν είχε δώσει το πράσινο φως για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε. Είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την ανάληψη εκ μέρους της Βουλγαρίας της υποχρέωσης να καλύπτονται οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι έχει καταγγελθεί το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπέλενε ακόμα και από ανώτατους αξιωματούχους (όπως π.χ. του πρώην Προέδρου της Βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) ως υψηλότατου ρίσκου.

Το Φεβρουάριο του 2007 δημοσίευμα -που δεν διαψεύστηκε- έκανε λόγο για απόρρητη εισήγηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση στην οποία αναφερόταν ότι «είναι σκόπιμο και χρήσιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας (!!!) της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας». Επιπλέον, ο κ. Κασκαρέλης, πρέσβης μας στην ΕΕ, έφερε το μήνυμα του πυρηνικού λόμπι στη χώρα μας για πυρηνικό εργοστάσιο στον Έβρο: “Πρέπει να ανησυχείτε. Πρέπει να αποκτήσετε πυρηνικά. Ξεχάστε τα ανανεώσιμα. Ξεμείναμε από κέρδη”!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να λειτουργήσει και στην Ελλάδα σταθμός πυρηνικής ενέργειας άφησε στη Βουλή στις 10.12.07 και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττού, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνάρτηση με την ενεργειακή επάρκεια του πλανήτη.
Υπάρχει την τελευταία διετία ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο για δημιουργία σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Όπως είπε, όμως, χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός, “μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον, αλλά προς το παρόν οι συζητήσεις επί του θέματος αυτού έχουν διερευνητικό χαρακτήρα”.

Ακόμη πιο θετικός ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός: “Η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας λύνει προβλήματα περιβάλλοντος, να μην είμαστε φοβικοί στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας”, επισήμανε αναφέροντας ανάλογες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. “Μετά τις Βουλγαρία, Τουρκία, μια ακόμη γειτονική χώρα, η Αλβανία, θα αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια. Η Βουλγαρία άρχισε, 18.10.2006, την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Μπελένε, στο Δούναβη. Η Τουρκία θα κατασκευάσει, μέχρι το 2012, τρία πυρηνικά εργοστάσια, συνολικής ισχύος 5000MW. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, υπέγραψε πριν δέκα μέρες, στις 22/11/2007, το νόμο που επιτρέπει την κατασκευή τους. Επιπλέον, το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας είναι στα όριά του και είναι επιβεβλημένο να διερευνήσουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας” υπογράμμισε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πυρηνικά εργοστάσια γίνονται προθάλαμος για τη διασπορά των πυρηνικών όπλων (Ισραήλ, Πακιστάν, Βορ. Κορέα) το Ιράν μπαίνει στο στόχαστρο μιας πιθανής νέας εισβολής, την ίδια ώρα που οι Η.Π.Α. παρέχουν με επίσημη συμφωνία στην Ινδία τις διευκολύνσεις-κλειδιά που απαγορεύει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, την οποία η Ινδία δεν αναγνωρίζει ενώ αρνείται οποιοδήποτε έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα στηρίζει την Ινδία στο πυρηνικό της πρόγραμμα;

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Ινδία (9-13.1.08), τα κανάλια έπαιξαν τις επίσημες τελετές, κάποιες δηλώσεις, τις επισκέψεις στα μνημεία, τους μαχαραγιάδες κλπ. Πουθενά όμως δεν υπάρχει αυτό που τα ινδικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ως πρώτη είδηση κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Σύμφωνα λοιπόν με τα ινδικά πρακτορεία ειδήσεων ο κ Καραμανλής εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να υποστηρίξει το αίτημα της Ινδίας για διεθνή συνεργασία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Γιατί ζητάει διεθνή συνεργασία η Ινδία; Η Ελλάδα, είναι μέλος -μαζί με άλλες 44 χώρες- του Nuclear Suppliers Group (NSG), που δημιουργήθηκε το 1975 ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή της Ινδίας, που είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή και μεταφορά πυρηνικών υλικών ή εξοπλισμού ή τεχνολογίας. Στη μαύρη λίστα των αποκλεισμένων χωρών είναι η Ινδία, η οποία μαζί με άλλες 3 χώρες (Ισραήλ, Πακιστάν, Β. Κορέα), είναι οι μόνες που δεν έχουν υπογράψει την Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT).

Με την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη διευκόλυνση που παρέχεται στην Ινδία, αχρηστεύεται στην ουσία η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος χωρίς επιστροφή. Ευθυγραμμίζεται η Ελλάδα με την απύθμενη υποκρισία που χαρακτηρίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις -με πρώτες τις ΗΠΑ- στα θέματα των πυρηνικών.

Δημοσιεύματα στο «Ποντίκι» (10-1-2008) και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (13-1-2008) κάνουν λόγο για σχέδια δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες και εμφανίζουν στελέχη της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις 13.1.08, «το θέμα της στροφής στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει αρχίσει να συζητείται -προς το παρόν ανεπισήμως- στα υψηλά κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ.Ε.» κυβερνητικός αξιωματούχος, «το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το θέσει και επισήμως στην κυβερνητική ατζέντα…».

Στην αντίστοιχη συζήτηση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού άνοιξε η ΔEH. Προσεκτικά σε πολυσέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24.1.2008 για τον ρόλο του άνθρακα στη στρατηγική της παραγωγή, έκανε για πρώτη φορά επίσημη αναφορά στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές μονάδες, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο. «Yποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες λιγνιτικές μονάδες (Eλασσόνα, Δράμα), μονάδες φυσικού αερίου, ανθρακικές, πετρελαϊκές ή και πυρηνικές μονάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι «στην παρουσίαση αυτή δεν εξετάζονται πετρελαϊκές και πυρηνικές μονάδες».

Σε 12σέλιδο “κείμενο αρχών” για την ενεργειακή πολιτική η ΔΕΗ προσδιορίζει ως υποψήφιες μονάδες και τους πυρηνικούς, δίπλα στις λιγνιτικές και τις μονάδες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η ΔΕΗ έτσι διέψευσε τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια, που μόλις πριν από έξι μέρες δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν συζητείται καν η κατασκευή πυρηνικής μονάδας επιχειρώντας να διαψεύσει δημοσίευμα κατασκευής μονάδας στην Κομοτηνή.

Η αναφορά αυτή της ΔΕΗ ήρθε σε διάψευση όσων υποστήριξε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Απαντώντας σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ισοτιμία” με τίτλο “Πυρηνικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Θράκη!” το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριζε σε ανακοίνωσή του ότι “ουδέποτε τέθηκε ζήτημα κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας, ούτε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ούτε από οιαδήποτε εποπτευόμενη υπηρεσία και αρχή”.

Αλλά ακολουθεί και μακροσκελής επιστολή της προς τους 300 της Βουλής, την οποία υπογράφει ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης, όπου η ΔΕΗ κάνει λόγο για πυρηνικές μονάδες, επιχειρώντας να πείσει και για την καύση λιθάνθρακα και για θερμοηλεκτρική μονάδα στο λιγνιτικό πεδίο Δράμας. Είναι σαφές ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τα επόμενα βήματά της, λέγοντας ότι «υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες Λιγνιτικές μονάδες (Ελασσόνα, Δράμα), μονάδες Φυσικού Αερίου, Ανθρακικές, Πετρελαϊκές ή και Πυρηνικές μονάδες» (kavalanet, 1.2.08).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υποψήφια περιοχή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού είναι η Κομοτηνή, καθώς θεωρείται περιοχή μηδενικής ή μικρής σεισμικότητας. Επιπλέον, η Κομοτηνή βρίσκεται κοντά στις αντλητικές μονάδες του Θησαυρού στη Δράμα και της Σφηκιάς στη Βέροια (είθισται πλησίον των πυρηνικών σταθμών να εγκαθίστανται αντλητικές μονάδες που τροφοδοτούνται με την ενέργεια που παράγεται κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να αντλούνται με φθηνή ενέργεια τα ύδατα από τους ταμιευτήρες). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της “Ισοτιμίας” το θέμα έχει ήδη φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γενικώς αντιμετωπίζει θετικά την ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια.

Τα «Νέα» μάλιστα προχωρώντας περισσότερο κάνουν λόγο (19-20 Ιανουαρίου) για την Κοζάνη, η οποία θεωρείται υποψήφια για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού, γιατί έχει τις υποδομές και τα δίκτυα ενώ κρίνεται και σχετικά ασεισμική!!

Σήμερα, 22 χρόνια μετά, το πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται, εκμεταλλευόμενο την ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Προσπαθούν έτσι να εμφανίσουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα!

Ποιος θα μας προστατέψει από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα; Ποιος θα ελέγχει την ασφάλεια ενός τέτοιου εργοστασίου; Ποιος θα μας προστατέψει από την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος σε ένα τέτοιο εργοστάσιο; Πότε και ποιος θα μας ειδοποιήσει, αν συμβεί ένα ατύχημα; Εδώ ένας σεισμός έγινε, και κάνανε μερικές ώρες μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση! Εμπιστευόμαστε την όποια εταιρεία ή την όποια κυβέρνηση πως θα παραδεχτεί ότι έγινε ατύχημα ή ότι υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας: Θυμίζουμε ότι το μεγάλο ατύχημα του Τσέρνομπιλ δεν το μάθαμε από την κυβέρνηση της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης αλλά από τη γειτονική Σουηδία. Η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να το παραδεχτεί με μεγάλη καθυστέρηση, που στην περίπτωση της ραδιενέργειας, σημαίνει απώλεια ζωών, άνθρωποι που αμέριμνοι κυκλοφορούν, τρώνε μολυσμένα τρόφιμα και πίνουν ραδιενεργό νερό!

Και δεν μιλάμε για το τι θα γίνονται τα πυρηνικά απόβλητα: Θα τα φουντάρουμε στη θάλασσα ή θα τα θάβουμε; Πού και με ποια μέτρα ασφαλείας; Ποιος θα ήθελε στην πόλη του ή το χωριό του μια χωματερή αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων;

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: πρέπει να προωθούμε τη συγκέντρωση ενέργειας, που σημαίνει και συγκέντρωση εξουσίας και αυστηρό αστυνομικό κράτος για την αποφυγή τρομοκρατικών χτυπημάτων που θα οδηγήσουν σε διαρροή ραδιενέργειας:

Ή μήπως πρέπει να στραφούμε σε αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό; Οι ήπιες μορφές ενέργειας, τα μικρά μεγέθη, η αποκέντρωση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η λύση. Η Ελλάδα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να στραφεί προς αυτές τις μορφές ενέργειας, οι οποίες και από το κλίμα μας ευνοούνται και κανέναν κίνδυνο δε δημιουργούν για την υγεία μας.

Η Ελλάδα ήδη έχει μια αναπτυσσόμενη εξαγωγική βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων και πρωτοπορεί διεθνώς στον τομέα αυτό. Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να μην κατασπαταλήσει τεράστια ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια σε σχέδια για πανάκριβα πυρηνικά εργοστάσια που θα παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή μας καθημερινά αλλά, αντίθετα, να δώσει μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη των ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στη χώρα μας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην προστασία και όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο αντιπυρηνικός αγώνας τώρα είναι περισσότερο από ποτέ πανευρωπαϊκός και παγκόσμιος.



Εισήγηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, νομαρχιακού συμβούλου Θεσσαλονίκης, μέλους της πανελλαδικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, στην Ημερίδα για τους «δρόμους της ενέργειας στα Βαλκάνια», που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

http://ecology-salonika.org/lib/?p=1753#comment-3342